Wat is het verschil tussen crossfit en fitness?

Er zijn heel veel verschillende manieren om fit te worden en fit te blijven. Zo zijn er mensen die zweren bij hun teamsport en dit drie maal in de week doen, anderen houden meer van de sportschool om gericht aan hun conditie of spierkracht te werken. De populairste vormen hiervan zijn voornamelijk crossfit en fitness. Maar wat is nu het verschil tussen crossfit en fitness? En welke van de twee is wat voor jou? In dit artikelen vertellen we je er alles over.

Wat is crossfit precies?

Om het verschil tussen crossfit en fitness te kunnen ontdekken, moet je natuurlijk eerst goed weten wat crossfit en fitness precies inhouden. Allereerst crossfit. Crossfit is redelijk “nieuw” en wordt door veel mensen gezien als een nieuwe trend in fitness. Echter is het een op zichzelf staande sport en is een “trend” wellicht een verkeerd gekozen benaming. Crossfit wordt wel steeds populairder en wordt natuurlijk uitgevoerd in een Crossfit Box. Crossfit is een trainingsmethode die gewichtheffen, atletiek en conditietraining combineert. Variatie is hierbij zeer belangrijk. Daarom wordt er ook elke dag een andere workout gedaan, dat door de crossfitters ook wel Workout Of the Day (WOD) genoemd wordt. Tijdens deze training staan functionele bewegingen centraal. Doordat je zowel kracht als conditie opbouwt en doordat iedereen dit op zijn of haar eigen niveau kan doen, wordt het gezien als een zeer efficiënte trainingsvorm.

Wat is fitness precies?

Dan fitness. Fitness is in principe een verzamelnaam voor activiteiten die ervoor zorgen dat je een betere conditie krijgt. Vaak wordt hierbij alleen gedacht aan rennen op de loopband of hometrainer, maar ook gewichtheffen in de sportschool hoort hierbij. Onder fitness vallen dus heel veel verschillende activiteiten, die vrijwel allemaal met een machine uitgevoerd worden. Er zijn heel veel sportscholen waarbij je zelfstandig op een machine kunt trainen.

Crossfit vs fitness

Allereerst is het belangrijk om te weten dat beweging altijd goed is. Echter is goed bewegen beter. Bij de fitness ga je meestal zelfstandig aan de slag, met of op een machine. Hierbij komt vaak weinig persoonlijke begeleiding kijken, terwijl je veel efficiënter kunt sporten en je doel beter kunt behalen als je training ook op jouw lichaam is afgestemd. Dit is wat er gebeurt bij crossfit. Hierbij gebruik je geen machines, je gebruikt je eigen lichaam. Dat staat dan ook centraal bij crossfit. Doordat de training elke dag anders is, is er ook meer persoonlijke begeleiding nodig dan bij fitness, waar de training vrijwel altijd hetzelfde is en er geen nieuwe technieken aangeleerd hoeven te worden. Over het algemeen zijn dit de verschillen tussen fitness en crossfit:

  • Bij crossfit krijg je meer persoonlijke begeleiding, terwijl je bij fitness vooral zelfstandig aan de slag gaat
  • Hierdoor is crossfit vaak wat prijziger dan fitnessen bij een budget sportschool
  • Bij crossfit zijn de trainingen elke dag anders en dus erg variërend, bij fitness is er weinig variatie
  • Bij crossfit wordt gebruik gemaakt van het eigen lichaam terwijl bij fitness gebruik gemaakt wordt van machines

 

Wat past beter bij mij: crossfit of fitness?

Wat er beter bij je past hangt af van wat je doel is. De meeste mensen die gaan fitnessen willen vooral afvallen of hun ongezonde eetgewoonten compenseren. Fitness wordt daarom vaak gezien als “verplicht nummertje” om aan de dagelijkse beweging te komen. Crossfit wordt vaak gezien als geheel nieuwe levensstijl. Veel crossfitters letten daarom ook veel meer op hun voeding, om het beste uit de training te halen. Een resultaat van crossfit kan wel zijn dat je afvalt, maar dat is vaak niet het eerste doel van mensen die beginnen met crossfit. Zij willen vaak gewoon sterker en strakker worden en een betere conditie krijgen. Aan de hand van de verschillen die zojuist benoemd zijn en je eigen doel, kun je dus de keuze maken tussen crossfit en fitness!

Leave a comment