Trainer of coach?

Met de komst van CrossFit heeft de term coach aan populariteit gewonnen in de fitnesscentra. Het doet sterk vermoeden dat “coach” en “trainer” refereren naar dezelfde functieomschrijving en bij sommige sportcentra zal dat ongetwijfeld ook het geval zijn.

Wij wijken echter af van de CrossFitstandaard door wel degelijk onderscheid te maken tussen de rollen van trainer en coach. Dat levert soms verwarring op en daarom willen we graag uitleggen waarom we deze keuze gemaakt hebben.

De insteek van dit artikel is overigens niet om de juiste naam voor de juiste rol te rechtvaardigen, bekritiseren of verdedigen. Iedereen is namelijk vrij om de verschillende functies en werkzaamheden binnen de betreffende organisatie naar wens te benoemen. Wij geven alleen onze overwegingen.

Training

Onze trainers zijn absolute experts op het gebied van veilig en efficiënt bewegen, trainingsleer en alle andere zaken die komen kijken bij het geven van kwalitatief hoogwaardige trainingen en lessen.

Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat nieuwe leden die soms al jaren last hebben van bepaalde pijnklachten al tijdens de eerste les geen belemmeringen in hun bewegingen (meer) ondervinden dankzij de aanwijzingen en uitleg van onze trainers.

We zijn hier uiteraard zeer trots op. Zeker gezien de meeste mensen ons in eerste instantie vinden doordat ze op zoek zijn naar effectieve trainingen en de bijbehorende resultaten.

Training blijft echter grotendeels eenrichtingsverkeer. Je komt naar een les, volgt de instructies en aanwijzingen van de trainer en je gaat weer naar huis. Er is weinig ruimte tot echte onderhandeling.

Daarnaast is de grote beperking van trainingen dat je ze maar een paar uur per week volgt.

Als je 3x per week bij ons komt trainen, dan kunnen wij garanderen dat je gedurende die 3 uren de beste begeleiding krijgt die er in de wijde omtrek te vinden is. Toch blijven er dan nog steeds 165 uur over waarin je al die positieve effecten teniet kunt doen.

Beide zaken zijn helemaal niet negatief wanneer je alleen maar op zoek bent naar een leuke en effectieve manier om met je lijf aan de slag te zijn. Heb je echter hulp nodig om een specifiek resultaat te bereiken, dan ontstaat er mogelijk wel een probleem.

De coach is er om dit te ondervangen.

Coaching

Je zou kunnen zeggen dat het werkdomein van de trainer zich afspeelt binnen de 4 muren van de box en dat de coach er voor zorgt dat je ook hulp krijgt bij de uren waarin je niet traint.

Hiermee is ook de veel gestelde vraag over het verschil tussen een personal trainer en een coach beantwoord. Personal training in de puurste vorm blijft nog steeds training: De inspanning en begeleiding vinden plaats tijdens de sessies en niet “tussen de sessies.”

Stel dat je wat wil afvallen of dat je last hebt van je rug.

Goed trainen is in dat geval nog steeds noodzakelijk. Toch zal het echte werk “in je dagelijks leven” moeten plaatsvinden:

Beweging, voeding, slaap, ademhaling, gedrag en gewoontes.

Afhankelijk van je doel zal dit allemaal in kaart gebracht moeten worden om vervolgens te kijken waar de grootste winst te behalen valt.

Je coach biedt expertise over de domeinen waarin de verandering moet plaatsvinden en jij bent de expert op het gebied van jouw eigen leven.

Samen zijn jullie in staat om een plan op te stellen waarin de richting en strategie bepaald wordt om je op weg te helpen naar de resultaten die je zoekt.

We vinden het belangrijk om alles wat we doen van een goede onderbouwing te voorzien. Hopelijk hebben we je met dit artikel wat meer inzicht kunnen verschaffen over de benaming van de rollen die we hanteren, de inhoud van de bijbehorende diensten en de overwegingen die we gemaakt hebben bij het tot stand komen er van.

Nu ben je vast en zeker nieuwsgierig geworden naar het team van superhelden dat we klaar hebben staan om jou te helpen met het behalen van je doelen 🙂

Klik hier om kennis met ze te maken!

Wil je meer weten over de exacte inhoud van onze verschillende programma’s?

Maak dan een afspraak via deze pagina.

Leave a comment